Przejdź do głównej zawartości

Jak hodować zioła w doniczkach

By mieć świeże zioła w kuchni nie należy wielkiego ogrodu ani szklarni. Nie należy również być wybitnym ogrodnikiem i znać tajników hodowania roślin. Wystarczy dobrze oświetlony parapet lub ogród wertykalny na niewielkim balkonie.

Właściwie każdy miłośnik zdrowej kuchni wie, że hodowana bazylia w doniczce, świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak każdej potrawy. Będzie dobrze pasować do wszelkich sałatek, poprawi smak sosu pomidorowego. Oprócz tego będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą. Dokładnie tak samo prosta w uprawie będzie także kolendra. Ta roślina jest znana z prozdrowotnych właściwości, zawiera wiele witaminy A a także C. Będzie idealnie smakować z twarożkiem, sprawdzi się też w sałatce ze świeżym ogórkiem. Przy okazji, warto zainwestować także w szczypiorek w doniczce , ponieważ sporo przepisów podaje, że z kolendrą tworzą ciekawe połączenie smakowe. Zioła i przyprawy uprawiane w donicach należy na prawdę często podlewać, najlepiej samą wodą i często obcinać. Nie wolno używać nawozów sztucznych do podlewania, można tylko od czasu do czasu użyć naturalnego humusu jako nawozu. Szczególnej pielęgnacji wymaga hodowana mięta w doniczce. Jest bardzo wrażliwa na brak wody i nadmierne światło słoneczne. Wręcz niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do usychania liści. Dodawanie do potraw naturalnych i zdrowych przypraw, które a przy tym pochodzą z własnej uprawy, poprawia smak przygotowywanych dań. Wielu miłośników zdrowej kuchni stosuje suszonych przypraw, które można zakupić w sklepie, ale one nigdy nie zapewnią takiego smaku, jak świeże składniki.
Sprawdź tutaj: bazylia w doniczce.